Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed

För att sänka det spänningstillstånd som uppkommit i kroppen under perioder av stress kommer du att träna avslappning. Under avslappningen får du lära dig att använda dina tankar och mentala bilder till att uppnå olika reaktioner, både kroppsligt och mentalt. Du kommer lättare att klara av att lära in nya vanor genom att använda dig av mental träning.

Avslappning

När vi slappnar av låter vi kroppen återhämta sig från vardagens stressituationer. Muskelspänningarna släpper, hjärtat slår långsammare, andningstakten minskar och blodtrycket sjunker. Genom att göra olika avslappningsövningar vilar vi upp vår kropp och fyller på vårt energiförråd inför kommande utmaningar. 

Avslappningen hjälper oss att lära känna vår kropp, att leva i nuet och inte hela tiden planera för framtiden. När vi slappnar av släpper vi fram tankar och känslor som kanske inte annars skulle komma upp till ytan.

Vi finner nya sidor hos oss själva och stärker vår självkänsla. Regelbunden avslappning gör liksom träning att vi blir mer stresståliga. För att kunna gå ner i varv och slappna av behöver vi en stund för oss själva. Vilken avslappningsform vi sedan väljer är olika. För en del räcker det att ta det lugnt och läsa en bra bok, lyssna på musik eller gå på en promenad. Andra går kurser i mental träning, yoga, muskulär avspänning eller meditation.

Här följer några avslappningsövningar som du kan göra för dig själv:

Avslappning

Övning 1
Ta en paus i arbetet, varför inte just nu. Sätt dig bekvämt i en skön stol och slappna av och koncentrera dig på din andning i fem minuter.

Övning 2
Smultronstället
Sätt dig bekvämt i en fåtölj eller lägg dig ner i en säng eller soffa. Slut dina ögon och dröm dig bort. Föreställ dig att du ligger på en kritvit sandstrand vid havets rand. Vinden smeker din hud och solens strålar värmer din kropp. Det enda ljud som hörs är fåglarnas sång och vågornas slag mot klipporna.

Lugnet sprider sig i hela kroppen…..

Genom att du föreställer dig att du befinner dig på en drömplats stänger du ute stressen och slappnar av.

Övning 3
Koncentrera dig på ett ord
Se till att du sitter i ett tyst rum och inte kan bli störd av telefoner, musik eller arbetskamrater. Tänk på ett kort ord till exempel ”lugn”.

Andas sakta in och ut. För varje utandning ska du tänka på ditt ord.

”Lugn”…inandning….” lugn”…..inandning. Du ska inte tänka eller lyssna på något särskilt utan bara koncentrera dig på ditt ord och andningen.

Övning 4
Spänn musklerna och slappna av
Börja med att spänna dina fötter i 5 till 10 sekunder. Slappna av lika länge. Gå vidare och spänn vadmusklerna och slappna av.

Fortsätt att spänna och slappna av varje muskel i kroppen tills du kommer till ansiktet. Proceduren gör att du blir medveten om hur spända musklerna är och lär dig att slappna av.

 

Lisbet Olofsson, hälsozam, onlinekurs

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tips & Ideer, motivation och inspiration.

Missa inget - få information direkt i din mail box - GET IT KNOW!